Sverige året runt – här är de bästa orterna att besöka varje årstid

Posted on 27 Sep 2023 in Sverige

Sverige är ett fantastiskt land med många kontraster, från stränderna i söder till fjällen i norr. Året runt finns det något att uppleva och upptäcka runtom i landet, oavsett om du reser med familj, vänner eller en partner. Vi tipsar om de bästa orterna att besöka årstid för årstid.

Våren

Möt våren i Stockholm med körsbärsblommor i Kungsträdgården och soliga promenader runtom Djurgården. På våren kommer huvudstaden till liv med uteserveringar, glasskiosker och glada människor i varje park och på varje promenadstråk.

Missa inte Karlskrona om våren, som med sin närhet till vattnet, sina historiska hamnar och mäktiga torg är en underbar plats att besöka när solen börjar titta fram. Upptäck örlogsstaden till fots med en stor glasstrut i hand som du köper på Stortorget.

Planera in en resa till Jönköping och få vårkänslor under promenader genom mysiga gränder, längst med Vättern och genom skogen. Passa också på att göra en utflykt ut till Visingsö och ett besök i Gränna för att se hur polkagrisar tillverkas.  

Sommar

Sol, vind och vatten får du i Malmö där ett besök på Ribersborgsstranden som är Malmös egna Copacabana vilket är ett måste om sommarmånaderna. Malmö bjuder också på folkliv och nöjen med de populära uteserveringarna som slår upp på stadens torg och uppträdanden i Folkets park.

Få äkta svensk sommarkänsla och upptäck Dalarna med Falun som bas på sommaren. Vandra genom faluröda kvarter och gör ett besök på Falu Gruva och besök den populära Carl Larsson gården.

Planera in ett besök till Östersund och njut av den jämtländska sommaren. Ta en cykeltur genom staden och njut av en båttur över Storsjön eller gör ett besök på Moose Garden där ni kan hälsa på älgar. Dessutom har du fjällvandring och magnifik natur bara ett stenkast bort. 

Gräddö ligger nästan längst ut på Rådmansö öster om Norrtälje med Lidö som närmaste ö och Havssvalget ut mot Ålands hav strax utanför. Här finns Kvarnudden, som under andra världskriget var hemmabas för Stockholmseskadern, ett kafé med vacker utsikt över Norrtäljeviken. Populärt midsommarfirande på Kalles Äng, Samstorps Gård med "inte en vanlig djurpark" som passar både stora och små med safari och uppträdanden av populära artister & här hittar vi även padelbana mitt i naturen! 

Höst

Planera in en härlig höstweekend till Göteborg och njut av god mat, bra shopping och härliga spårvagnsturer genom staden. Gå på utställning på Göteborg konstmuseum, ät nyfångad fisk och skaldjur på restaurang och planera in ett sista fartfyllt åk på Liseberg.

Besök Småland på hösten med Växjö som bas och se skogarna skifta i färger färger i orange, röd och gul. Få Barnen i Bullerybyn-känsla i de kringliggande byarna och upptäck glasriket om dagarna, för att sedan avnjuta fantastiska middagar i världsklass i Växjö om kvällarna. Inte långt från Växjö ligger Kosta Boda Glasbruk som är värt ett besök för både stora och små!

Möt hösten i Örebro med en slottsvandring på Örebro slott, fantastisk shopping och ett besök på Tekniska Kvarnen där hela familjen kan lära sig något nytt. I Örebro finns också flera fantastiska restauranger och caféer som dukar upp värmande rätter som är helt rätt för säsongen. 

Vinter

Upplev en riktig vinter i Björkarnas stad Umeå. Planera in ett besök på Bildmuseet, ta en isande solig promenad längst med Umeå älven och smaka på Västerbotten på en av flera omtalade restauranger. Om vintern finns det även möjlighet att åka hundspann i jakt på norrsken. 

Den charmiga universitetsstaden Uppsala bjuder på bra museum och mysiga caféer som lockar på vintern. Ta en promenad upp till Uppsala slott en solig vinterdag för en vacker panoramautsikt av staden. För den som har lite tur kan ett besök vid Uppsala högar en klar vinternatt även bjuda på norrsken.

Planera in en vintrig resa till hamnstaden Helsingborg, som med sitt lite varmare klimat och närheten till Danmark är en spännande destination för den som vill uppleva mycket på en vinterweekend. Ta en promenad genom hamnen, gör ett besök på Sofiero slott och ta en vinterpromenad genom Ramlösa brunnspark

Subscribe to the newsletter!

And take note of the latest news and travel offers